Derfor er gode dekk viktigere enn noensinne

- Ville du ha byttet ut airbagene i bilen med billige produkter for å spare noen kroner? Uten gode dekk kan det raskt gå galt langs veien, forteller Torleiv Dalen Haukenes, produktsjef i Dekkmann.
Derfor er gode dekk viktigere enn noensinne
Transport

BestDrive – sikkert veigrep med gode dekk og kjetting

Haukenes forstår at det kan være fristende å kjøpe dekk til halvparten av prisen. Men hva hvis en elg eller et barn kommer ut i veien og du bråbremser på våt vei, eller får vannplaning i en sving? Det er alle de små og store uforutsatte situasjonene som skiller gode og dårlige dekk, forteller Haukenes.

Nye biler og nye dekkbehov

Haukenes forklarer at kvaliteten på dekkene betyr mye mer enn du kanskje tror. Dette skyldes kombinasjonen av to ting: Nye biler er gjennomgående tyngre enn tidligere. Samtidig har det blitt vanlig med langt sterkere motorer.

– Spesielt elbiler har gjerne svært høy vekt. For eksempel veier en Audi e-tron 2,5 tonn. Det er cirka 600 kilo tyngre enn en tilsvarende bil med bensin- eller dieselmotor – altså 600 kilo mer som trekker utover i svingen. Samtidig har den over 300 hestekrefter, sier han.

Dekkdimensjonene har vokst

Med større doninger og sterkere motorer har også dekkdimensjonene vokst. Mens 80-tallets mest solgte dekk var 155 millimeter brede og hadde 13 tommers felger, står for eksempel Audi e-tron på 255 millimeters dekk og 20 tommers felger. En Tesla X krever enda et par centimeter med gummi.

Større dekk er også dyrere. Og de aller største dimensjonene – som store elbiler og SUV-er typisk krever – er stort sett bare tilgjengelige hos premium- og billigmerkene.

Dermed fristes mange til å velge billigvarianten, selv om disse har lav kvalitet, konstaterer Torleiv Dalen Haukenes.

– I Dekkmann har vi mantraet «riktige dekk er viktig». Det innebærer at vi alltid vil anbefale dekk som er gode nok til ditt behov og som passer bilmodell og kjøremønster, sier Torleiv Dalen Haukenes.

Husk rabatter med Agrikjøp

Du kan raskt og enkelt kjøpe dekk med Agrikjøp avtalen. Les mer her.

Kjøper du dekk privat kan også benytte Dekkmannavtalen hos Agrol fordelsprogram.

Betaler du med Agricard får du ytterligere 5 prosent rabatt.

Gjelder Agricard: Effektiv rente 25,49, v 15.000,- o/12 mnd. Kostnad 1865,43. Totalt 16.865,43 kr

Kjør trygt!