Cybersikkerhet må tas på større alvor

De siste årene har digitale angrep både i og utenfor Norge vist oss hvilke konsekvenser manglende oppdatert systeminfrastruktur kan ha på en rekke små og store virksomheter.
Cybersikkerhet må tas på større alvor
IKT

Telenor Norge – jobb smart og sikkert

Hvert år publiserer Telenors sikkerhetseksperter en egen rapport om norsk sikkerhetsstatus. I 2019 heter rapporten «Det skjer noe». En rekke tiltak er iverksatt for å sikre at Telenor utvikler oss i riktig retning, men hackerne blir også stadig mer utspekulerte. Som eier av landets største kommunikasjonsinfra­struktur får Telenor god innsikt i hvordan de opererer og hva de ønsker å oppnå.

I årets rapport ser de grunn til å mane til risikovurdering og ansvarlig bruk av elektronisk kommunikasjon. Og de oppfordrer til et større kollektivt ansvar i norske bedrifter for å identifisere hva som må sikres av bedriftens data og verdier. Det gjelder helt opp til øverste ledelse, som trenger å forstå hvor viktig det er å stille de riktige spørsmålene og allokere ressurser for å hindre angrep.

Men min bedrift er jo ikke viktig….

Cyberangrep kan nemlig skje i alle virksomheter og de som rammer mest skaper førstesideoppslag i media. Det kan føles uvirkelig for mange, og «noe som ikke gjelder oss», skriver våre sikkerhetseksperter i årets rapport.

‘Man vurderer verdien av egen virksomhetsinformasjon som lav, og dermed også sannsynligheten for et angrep som liten. Et slikt resonnement mener vi må utfordres. Et skritt på veien er å øke forståelsen av hva en hacker faktisk vil med angrepet sitt’ – Digital sikkerhet 2019

Kommer inn i bedriften via de ansatte

Vi har alle fått spam-eposter med dårlig språk og historier om skjulte formuer. Men har du besvart en telefonsamtale fra et norsk nummer, der du stusser på innholdet og hensikten med oppringingen, kan du ha blitt utsatt for såkalt «spoofing» eller nummer­forfalskning.

Formålet er det samme, å få fatt i personlige opplysninger om deg, eller få tilgang til PC-en din for å installere ondsinnet programvare.

– I dag kan hackere sette en hel virksomhet ut av spill ved å infiltrere enheter koblet til bedriftens nettverk, forteller Security Ambassador i Telenor, Jan Petter Torgersrud.

– Det finnes heldigvis forholdsregler og tiltak du som IKT-ansvarlig kan gjøre i din bedrift, som bidrar til å beskytte mot cyberangrep. Eller minske skadene om de først har skjedd, forsikrer han.