8 smarte brilletips til hverdag og jobb

Har du mye skitne briller eller riper og dugg på brilleglassene? Brilleland gir deg gode tips til en bedre arbeidsdag med briller, enten du bruker dem hele dagen eller kun foran PC'en.
8 smarte brilletips til hverdag og jobb
Personal

Brilleland – riktige briller til de ansatte

Det er en del man skal huske på ved kjøp av briller. Er det kun som databriller eller en heldags brille.

I tillegg til egen brillestil er det også viktig at brillene er komfortable å bruke, tåler en støyt hvis du er mye aktiv, og ikke minst bør du rengjøre, oppbevare og vedlikeholde brillene riktig.

1. Slik rengjør du brillene

Brilleglass med fettflekker og rusk på kan irritere og forstyrre. Men unngå å gni dem med T-skjorten for få dem rene.

– Klær er ofte skitne og fibrene i stoffet kan lage riper i glassene. Papir fra tørkerull kan også skade overflaten på glassene, og unngå typiske kjøkkenprodukter som Zalo og Jif Universal, sier Paal Nævdal, autorisert optiker i Brilleland.

– Velg heller våtservietter til briller og rengjøringssprayer beregnet på briller. Tørk av med en brilleklut, og vask den av og til så du ikke gnir smusset utover brillene. Brillekluter kan vaskes i vaskemaskin på 30–40 grader uten tøymykner.

2. Beskytt brillene med brilleetui

Pleier du å legge brillene rett ned i veske, bag eller jakkelommen, får du fort riper i glassene.

– Ofte ser du de ikke selv, spesielt hvis du er godt voksen og langsynt. Men selv små riper i brilleglassene gjør kvaliteten på brilleglassene og synsopplevelsen dårligere. I dag selges primært brilleglass i plastmateriale. Det finnes ulike behandlinger på brilleglassene som gjør at brillene tåler mer mot riper, men ingen plastglass er «ripefrie».

– Brilleetui som beskytter mot riper og skader er alltid lurt å bruke. Legg heller ikke brillene med glasset rett på bordflaten, sier Nævdal.

3. Ikke legg brillene i sola

Er du klar over at briller ikke tåler sterk varme? Høy temperatur kan skade overflatebehandlingen og det oppstår krakelering, som betyr at behandlingen sprekker opp.

– For eksempel kan det bli veldig varmt i dashbordet på en bil eller traktor som står i sola. Hvis brillene eller solbrillene dine ligger der, blir overflaten fort ødelagt, sier Nævdal.

4. Kontroller at brillene sitter bra

Sklir brillene dine plutselig nedover nesa? Da bør du få sjekket skruer og fester.

– Hvis skruer og hengsler blir løse så sitter ikke brillene ordentlig, og da må de strammes. Brilleland tilbyr livslang garanti på enkle justeringer, stramming av briller og for eksempel bytting av neseputer. Det er lurt å komme innom for en sjekk med jevne mellomrom, sier Nævdal.

5. Unngå dugg på brilleglassene

Under pandemien har mange brillebrukere støtt på en ny utfordring – dugg på brilleglassene ved bruk av munnbind. Problemet kan også oppstå når du trener, driver fysisk arbeid, eller befinner deg i et varmt og fuktig lokale.

– Løsninger er å bruke gjenbrukbare antiduggkluter og antiduggspray, sier Nævdal.

6. Hvor mange briller trenger du?

Lesebriller, kjørebriller, databriller og solbriller med styrke. Det er ikke alltid lett navigere i brillejungelen etter som synet og synsbehov endrer seg.

– I dag bruker vi synsfunksjonen annerledes enn før. Spesielt er nærarbeidet foran skjermer og mobiler belastende for øynene. Og har du mye variert fysisk arbeid krever det sitt. Det er lurt å diskutere dette med optikeren og tilrettelegge synskorrigerende løsninger for livsstilen du har, sier Nævdal.

– Nå finnes det også flere typer progressive brilleglass som er mer egnet til innendørs bruk. Disse erstatter ofte den rene «lesebrillen», og fungerer fra ca. 40 centimeter og ut til 5–10 meter. Denne glasstypen vil ha store felter på nær- og mellomavstand, men litt mindre «avstandsfelt». De er ikke egnet til bilkjøring, men er et godt supplement til de «vanlige» progressive brillene.

7. Ta vare på øynene dine

Det er viktig å ta godt vare på brillene dine, men enda viktigere å ta vare på din egen øyehelse.

– Gjennom øynene kan man avdekke mye. Primært vil optikeren korrigere opp synet til pasientene sine med briller og/eller kontaktlinser. Men optikeren følger også med på om det er tegn på grå eller grønn stær, netthinnesykdommer og andre tilstander i øynene som for eksempel begynnende diabetes, høyt blodtrykk eller blodpropper.

Nævdal anbefaler at du sjekker synet minst annethvert år, ettersom det er viktig å oppdage øyesykdommer tidligst mulig. Optikere henviser direkte videre til øyelege ved behov.

– Noen øyesykdommer kan ikke kureres, men utviklingen kan bremses. Bli enig med din optiker om når det er fornuftig for deg med en ny innkalling, sier Nævdal.

8. Bruk Agrikjøp- eller Agrol avtalen hos Brilleland

Med Agrikjøp-avtalen får din bedrift gode betingelser på databriller, vernebriller og lignende. Gjennom Agrol fordelsprogram kan du som ansatt få gode rabatter på kjøp av briller til privat bruk.

Les mer om Agrikjøp-avtalen med Brilleland her.

Sjekk Agrol-fordelene dine hos Brilleland her.